Væskeskade smartphone

Her er information om, hvad man gør, hvis man har tabt vand, kaffe eller anden væske på sin smartphone, eller hvis man har tabt sin telefon i toilettet, poolen eller andet.

Vi ser oftest, at vandskader vedrørende mobiler skyldes, at man har tabt sin telefon i toilettet eller spildt drinks, vand eller kaffe på sin enhed. En ny undersøgelse foretaget af YouGov for hygiejnevirksomheden Initial viser, at 4 ud af 5 danskere mellem 18 og 34 år hyppigt tager mobiltelefonen med på toilettet. Det forklarer, hvorfor flere har oplevet at tabe smartphonen i kummen. At flere smartphones i dag er vandtætte er desværre ikke ensbetydende med, at de ikke bliver vandskadet. Både fordi at de ikke nødvendigvis kan tåle at være i væske i længere tid, men også fordi tætheden ikke kan garanteres, hvis man har tabt telefonen eller den har fået et eller flere slag tidligere! Her er, hvad du kan gøre, hvis din smartphone har fået væskeskade.

Hvad gør jeg, når min smartphone rammes af væske?

De mest florerende hacks og metoder er, at bruge føntørreren, komme mobilen i ovnen eller i en pose med ris, men virker det? Det giver vi svar på herunder.

Lad os sige, at du taber din smartphone i toilettet. Så skal du starte med at fiske den op. Man skal sørge for, at den eksponeres mindst muligt/i korteste tid over for vandet. Det er især for at undgå kortslutning, da vandet skaber en elektrisk kontakt mellem dele, som normalt er isoleret fra hinanden. Fx mellem batteriets to poler. Når strømmen løber direkte fra den ene pol til den anden, sker der en kortslutning.

Efter at du har fisket den op, er det vigtigt, at den slukkes, skilles ad og tørres med det samme. Er du ikke så fix med hænderne, mangler du værktøjet eller af anden årsag ønsker hjælp, kan du komme ned i en af FixPhones butikker (i Helsingør, Hillerød eller Roskilde), så klarer vi det for dig – og det kræver ikke forudgående aftale, så vi kan hjælpe, præcist når uheldet er ude.

Hvad gør jeg, hvis jeg selv vil forsøge at reparere telefonen?

Det er altafgørende at telefonen slukkes hvis den er tændt. Hvis den er slukket, må den ikke tændes.

Den skal skilles ad, så meget som muligt. Simkort, batteri og andet som er muligt at skille ad, skal skilles.

Læg nu delene eller hele telefonen på en radiator ved lav varme i ca. 24 timer. For at undgå kortslutning, og have de bedste forudsætninger for en vellykket operation, er det nemlig vigtigt, at den bliver helt tør, før du prøver at tænde den. Hvis den tænder og fungerer, så kan du være glad. Hvis ikke er der måske ikke meget mere at gøre, udover at komme forbi din FixPhone-butik – så ser vi om den er til at redde.

FixPhone anbefaler ikke føntørring eller at lægge den i ovnen

Nogle af vores kunder har spurgt os, om man skal varme telefonen op i en ovn ved lav temperatur. Det er muligt at det vil virke, men risikoen for misfarvning og anden skade er større en ved radiatormetoden. Det er desuden mere risikabelt, og har et større strømforbrug.  

Føntørre man telefonen, kan det muligvis hjælpe, men man skal passe på man ikke smelter plastikken. Desuden kan det ødelægge de følsomme LED- skærme.